Wat bij last van zware benen en/of spataders?

Hoe pak je spataders en zware benen aan?

Leefgewoontes aanpassen en bewegen
Compressietherapie met medische steunkous
Geneesmiddelen die het zwaartegevoel in de benen verminderen en de bloedcirculatie verbeteren (flebotropen)

Zware benen en spataders komen bij veel mensen voor. Meestal is dit ongevaarlijk, maar het is wel vervelend en niet echt esthetisch. Deze aandoening wordt alsmaar erger als je ze niet behandelt. Vandaar het belang om op tijd te diagnosticeren, op te volgen en correct te behandelen. Geen nood, Jouw Lokale Huisapotheker weet raad!

Oorzaken?

De oorzaak is een verstoorde bloedcirculatie. Normaal vloeit het bloed vanuit de benen terug naar het hart, tegen de zwaartekracht in. De beenspieren knijpen de aders (die we ook wel venen heten) samen als we bewegen. In deze aders zitten er kleppen, die ervoor zorgen dat het bloed niet naar beneden stroomt. Als deze kleppen niet optimaal werken, wordt het terugvloeien van het bloed naar het hart bemoeilijkt. Dit wordt ook veneuze insufficiëntie genoemd (letterlijk: de venen werken niet voldoende). Dit geeft een extra spanning in de aders, hierdoor zetten ze uit en worden ze zichtbaar. Het verzamelde bloed in de aders lekt ook naar buiten in het omliggende weefsel. Gezwollen benen en dikke enkels zijn daarom ook een teken van veneuze insufficiëntie.

Symptomen?

De eerste klachten zijn meestal zware en pijnlijke benen en krampen (nachtelijke kuitkrampen). Ook zwelling ter hoogte van de enkels, jeuk en tintelingen kunnen optreden. Spontaan kunnen blauwe vlekken op de benen verschijnen en komen er kleine, paarse bloedvaatjes tevoorschijn.

Spataders komen vooral voor in de benen. Het zijn duidelijk zichtbare, blauwe, verdikte, voelbare, wat kronkelig verlopende bloedvaten. Ze komen meestal voor in de oppervlakkige aders.

Risicofactoren?


Bij zware benen en spataders spelen genetische factoren een rol. Als je ouders last hebben van spataders, is de kans groot dat je er ook last zal van hebben. Verder komen spataders en zware benen meer voor bij vrouwen, hierbij is zwangerschap een extra risicofactor. De leeftijd speelt ook een rol. Mensen met een staand of zittend beroep hebben er ook meer last van.

Ben je benieuwd of jij (een groot) risico loopt op veneuze insufficiëntie? Doe de test op www.mijnaderrapport.be.


Hoe voorkomen?


Zware benen en spataders kan je voorkomen door enkele aanpassingen in je leefgewoontes:
·         Bewegen en sporten (wandelen, fietsen, zwemmen, …)
·         Lang rechtstaan en/of stilzitten vermijden
·         Rek- en strekoefeningen
·         Roken en overgewicht vermijden
·         Voldoende water drinken
·         Warmtebronnen vermijden (zonnebaden, sauna, …)
·         De voeten omhoog leggen

Hoe behandelen?

  1. Goede leefgewoontes aannemen en voldoende fysieke activiteit uitoefenen om de bloedcirculatie te stimuleren.
  2. Compressietherapie met medische steunkousen vormt de hoeksteen van de behandeling. Er bestaan verschillende types en maten, Jouw Lokale Huisapotheker zal je hierbij ondersteunen om het juiste paar voor je uit te zoeken.
  3. Geneesmiddelen die het zwaartegevoel in de benen verminderen en de bloedcirculatie verbeteren (Flebotropen). Vraag raad aan Jouw Lokale Huisapotheker om je wegwijs te maken in de beschikbare specialiteiten.  Hij/zij geeft je graag uitleg over het gebruik.

Indien deze drie behandelopties onvoldoende zijn, neem dan contact op met jouw arts. Ook bij plotse zwelling van een been of een wonde (veneus ulcus) die niet geneest, ga je best eens langs bij jouw arts!

Bronnen:

Preventie en behandeling van veneuze insufficiëntie (Dr. Veroniek Decoene)
www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/spataders
www.medibelgium.be/gezondheid/diagnose-therapie/vaatproblemen/veneuze-insufficientie
www.mijnaderrapport.be/veneuze-ziekte/

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info