Is het nodig om tijdens de wintermaanden een vitamine D-supplement in te nemen?

Een vitamine D-tekort komt frequent voor.
Zeker kinderen, 50-plussers, personen met een getinte huid en zwangere vrouwen hebben vaak een tekort en nood aan een vitamine D-supplement. Je huisapotheker zal je bijstaan om het meest geschikte supplement voor je uit te kiezen! Verder is het nuttig om elke dag eventjes buiten te komen.

Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf aan.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en het behoud van stevige botten en tanden. Verder ondersteunt vitamine D onze gezondheid door het behoud van een gezond immuunsysteem en heeft het een invloed op de spierfunctie.

Je immuunsysteem zorgt voor een natuurlijke weerstand tegen o.a. virussen en bacteriën die je lichaam proberen binnen te dringen. Vitamine D helpt je immuunsysteem om bacteriën te vernietigen en je te beschermen tegen o.a. verkoudheid en griep.

Een goede weerstand is belangrijk, zeker met de wintermaanden voor de deur!

Vitamine D zit in bepaalde voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivelproducten, vette vissoorten (paling, zalm en makreel). In België wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. De belangrijkste bron van vitamine D is echter zonlicht. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt in de huid onder invloed van de zon. Hoewel we in de zomer meer vitamine D dan nodig aanmaken, waardoor het lichaam wat kan stockeren ter reserve,  is onze voorraad niet groot genoeg om de winter door te komen. Daarom moeten we ook in herfst en winter voldoende buitenkomen.

Ondanks de aanwezigheid in natuurlijke bronnen, komt een vitamine D-tekort nog frequent voor in ons land. Meestal merk je er zelf niets van. Toch kan een langdurig vitamine D-tekort ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Een vitamine D-tekort komt frequent voor bij volgende risicogroepen:

  • kinderen;
  • personen met een getinte of donkere huid;
  • weinig blootstelling aan natuurlijk zonlicht (wintermaanden, niet veel buiten komen, …);
  • zwangere vrouwen;
  • vrouwen vanaf 50 jaar;
  • mannen vanaf 70 jaar.

Of je nood hebt om extra vitamine D in te nemen, hangt af van een heleboel factoren. Je huisarts en huisapotheker kunnen je hierbij ondersteunen. Voedingssupplementen op basis van vitamine D zijn beschikbaar als: kauwtabletten, tabletten, capsules, ampullen met olie en druppels. Jouw lokale huisapotheker weet raad en zal samen met jou op zoek gaan naar het meest geschikte vitaminepreparaat!

Wist je dat …
onze grootouders als kind levertraan kregen om hun vitamine D-voorraad aan te vullen?


Levertraan is een dierlijke olie, afkomstig uit de lever van vissen uit de kabeljauwfamilie. Bij de smaak en geur kan je je wel al iets voorstellen …

Bronnen

www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-d#belangrijk-om-te-weten-over-vitamine-d
www.eg.be/nl/alles-wat-je-moet-weten-over-vitamine-d
www.vitamine-info.nl
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/wie-heeft-nood-aan-vitamine-d
 https://www.uza.be/vitamine-d-houdt-botten-sterk

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info