Wat te doen bij hooikoorts?

Hooikoorts is een speciale vorm van een allergie, namelijk een seizoensgebonden allergische reactie van de bovenste ademhalingswegen. Een allergie betekent dat ons lichaam overdreven gaat reageren op stoffen die van buiten het lichaam komen: allergenen. Een allergie hebben, betekent dus dat je immuunsysteem ten strijde trekt en dat is bij hooikoorts niet anders. Een hooikoortspatiënt is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit stuifmeel wordt ook pollen genoemd.

Wat is een allergie?

Een allergie is een abnormale, overdreven reactie van het immuunsysteem tegenover stoffen die van buiten het lichaam komen. Een persoon met een allergie is namelijk overgevoelig voor een bepaalde (meestal onschadelijke) stof die door de meeste mensen wel verdragen wordt. Deze ‘lichaamsvreemde’ stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Naar schatting lijdt 10-25% van de westerse bevolking aan een of andere vorm van allergie. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol: wanneer één van beide ouders allergieën heeft, loopt hun kind 30% kans om dit ook te hebben. Als beide ouders allergieklachten hebben, stijgt deze kans zelfs tot 60%.

Er bestaan verschillende soorten van allergenen en allergische reacties. We komen in contact met allergenen via de huid, door ze in te ademen of via voeding.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische reactie van de bovenste ademhalingswegen. Een hooikoortspatiënt is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit stuifmeel wordt ook pollen genoemd.

Klachten van hooikoorts zijn typisch seizoensgebonden en komen dan ook voor tijdens de bloeiperiode van grassen, planten en bomen aangezien het stuifmeel dan in de lucht circuleert. Sommige hebben de hele bloeiperiode last van hooikoorts, andere slechts af en toe (voornamelijk bij droog, zonnig en winderig weer).

Wie allergisch is voor stuifmeel van bomen kan klachten krijgen van februari tot juni.
Mensen die allergisch zijn voor grasstuifmeel hebben eerder klachten van mei tot juni.
Ben je allergisch aan bloemen en kruiden? Dan heb je waarschijnlijk eerder klachten van april tot oktober.

Bron kalender: www.hooikoorts.com

Het goede nieuws is dat hooikoorts op zich niet gevaarlijk is. Deze allergie is vooral erg vervelend doordat het heel wat klachten kan geven, vooral ter hoogte van de neus en de ogen:

  • jeukende neus, niesbuien, loopneus en/of verstopte neus
  • jeukende, tranende of branderige ogen; eventueel met roodheid en/of zwelling;
  • Droge, jeukende keel
  • Kriebelhoest

Mogelijk kunnen bijkomende vervelende symptomen optreden zoals een vol gevoel in het hoofd (wordt ervaren als hoofdpijn), koorts, vermoeidheid, kortademigheid en piepende ademhaling, jeukende huid.

Behandeling

Bij hooikoorts bestaat de behandeling er in de eerste plaats uit om contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Volgende tips kunnen hierbij helpen:

  • Stuifmeel hangt vooral in de lucht op zonnige, winderige dagen.
    Op deze dagen vermijd je beter buitenactiviteiten, hou je ramen en deuren beter gesloten.
  • Na een regenbui is de pollenconcentratie in de lucht net het laagst. Dit is dan ook het geschikte moment om te gaan wandelen of te fietsen in het pollenseizoen.
  • Draag buiten een (zonne)bril
  • Laat je was in het pollenseizoen niet buiten drogen. Anders waaien de pollen in je kleren en haal je deze dus mee naar binnen.
  • Klusjes in de tuin (bv. grasmaaien) doe je beter niet zelf.
  • Op reis tijdens het pollenseizoen? Kies een bestemming aan zee of in het hooggebergte. Daar zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland.
  • Wil je weten aan welke grassen of bomen jij allergisch bent? Mogelijk kan deze pollenkalender je wel iets bijleren.
  • Ook de website www.airallergy.be is een must voor hooikoortspatiënten. Deze website geeft dagelijks een update welke pollen er in welke concentratie in de lucht hangen. Dit kan je helpen bij het nemen van eventuele maatregelen (bv. ramen dicht houden, inname geneesmiddelen, …).
  • Wrijf bij jeuk alvast niet met je handen aan je neus of in je ogen. Dit kan de klachten verergeren en kan zelfs leiden tot een bijkomende infectie.

Heb je, ondanks deze maatregelen, toch nog veel last? Dan kunnen geneesmiddelen helpen. Jouw Lokale Huisapotheker kan veel zaken afleveren zonder voorschrift. Dit kan gaan van tabletjes om in te slikken tot lokale middeltjes zoals een neusspray, oogdruppels of crèmes.

Een behandeling moet weloverwogen gebeuren en hangt af van verschillende factoren. Aarzel daarom niet om bij jouw lokale huisapotheker binnen te springen.
Door het stellen van een aantal vragen kan hij/zij je helpen met een geschikt geneesmiddel of je toch aanraden om je huisarts te raadplegen.

Bronnen:

https://www.janpalfijn.be/wat-is-een-allergie
Geneesmiddelen – Wat de bijsluiter niet vertelt (G. Laekeman en L. Leyssens)
Help! Eerste hulp voor iedereen (Rode Kruis Vlaanderen)
https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/hooikoorts 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info