Hoe ga ik veilig terug naar het werk tijdens de corona-pandemie?

De algemene regels blijven gelden: blijft thuis als je ziek bent, en was de handen vaak en grondig. Ook voldoende afstand houden en fysiek contact vermijden blijven nog steeds de norm.
Het bedekken van neus en mond wordt verplicht op het openbaar vervoer, maar worden ook aangeraden op andere plaatsen waar afstand houden niet altijd mogelijk is.

Ook op het werk blijven deze maatregelen gelden. Bovendien is ook daar een mondmasker verplicht wanneer de afstand niet gegarandeerd kan worden. We raden je ook sterk aan om oppervlakken en voorwerpen minstens op dagelijkse basis te reinigen/ontsmetten en ruimten voldoende te ventileren.

We mogen dan al wel in de eerste fase zitten naar de “exit” uit deze Corona pandemie, dit wil zeker niet zeggen dat het virus de wereld uit is! We moeten onze inspanningen om op een veilige manier met elkaar om te gaan dus nog even volhouden.

We herhalen hier nog eens de basisregels:

 1. Blijf zoveel mogelijk thuis, zeker als je ziek bent.
 2. Was vaak en grondig je handen met lauw, stromend water en vloeibare zeep (40 – 60 sec).
  Gebruik papieren doekjes en geen handdoeken om de handen te drogen.
 3. Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
 4. Geef geen hand, kus of knuffel.
 5. Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus:
  • mensen ouder dan 65 jaar
  • mensen met suikerziekte of problemen met hart, longen of nieren
  • mensen die gevoelig zijn voor infecties
 6. Laat kinderen niet in contact komen met oude mensen. Kinderen tonen vaak geen symptomen, of worden niet ziek van het coronavirus, maar ze kunnen het wel makkelijk doorgeven.
 7. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een gesloten vuilnisbak.
 8. Geen zakdoek? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog en was achterna de handen
 9. Bedek je neus en mond op het openbaar vervoer (verplicht!), ook aan een bus-, tram- of metrohalte en in een treinstation zijn de maskers verplicht. Eveneens leerlingen ouder dan 12 jaar en hun leerkrachten zijn verplicht maskers te dragen in de klas.
 10. Ook op alle openbare plekken is het sterk aangeraden om een mondmasker te dragen zeker wanneer een veilige afstand (1,5 meter) niet kan worden gegarandeerd.
  Alle info over hoe je een mondmasker draagt,  wast, opzet of afzet vind je hier.
Bron: Generieke Gids

En op het werk?

Sinds 4 mei zijn een aantal bedrijven al terug opgestart.  Waarmee we rekening moeten houden om ook dit op een veilige manier te doen?

 • Ook hier gelden dezelfde maatregelen
  • Hou voldoende afstand (min. 1,5 m) op de werkvloer maar ook bv. in liften en op trappen, in sanitaire voorzieningen.
  • Handhygiëne: regelmatig reinigen en drogen met papieren doekjes.  De gebruikte doekjes worden in een afgesloten recipiënt gedeponeerd.
  • Alle werknemers respecteren de regels van de goede handhygiëne, maar ook die van de correcte hoest- of nies techniek.
  • Maak gebruik van eventuele extra beschermingsmiddelen zoals (wegwerp)handschoenen
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht als de fysieke afstand niet kan gerespecteerd worden. Deze maskers hebben maar effect als ze correct gedragen en afgezet worden. Vergeet niet dat de gewone mondmaskers geen persoonlijk beschermingsmiddel zijn, ze vangen deeltjes op die werden uitgestoten door de drager van het masker, wat dus een bescherming biedt voor de omgeving en niet voor de drager van het masker.
 • Reinig oppervlakten en gebruiksvoorwerpen dagelijks. Deurklinken, toetsenborden, knoppen op de printer, bedieningsschermen, smartphones, computermuizen, automaten, … Het zijn niet alleen broeihaarden van bacteriën, maar ook van virussen zoals verkoudheden, griep en corona. Ook al gebeurt de overdracht van het virus hoofdzakelijk via hoesten of niezen, toch is het niet uitgesloten dat besmette oppervlakten en voorwerpen een rol spelen bij de verspreiding. Het is daarom aangeraden om vaak aangeraakte oppervlakten en gebruiksvoorwerpen zeker dagelijks te reinigen. 
 • Zorg voor voldoende ventilatie en verluchting.
 • Gebruik de collectieve (tussenwanden, markeringen,…) en persoonlijke (schort, bril, handschoenen,…) beschermingsmiddelen die voorgesteld worden.
 • Tijdens je verplaatsing naar het werk hou je ook rekening met het voldoende afstand houden (trein, tram, bus, maar ook in de eigen wagen!)

Zit je met vragen, vind je bepaalde zaken niet zo duidelijk of heb je nood aan bepaald materiaal of duidelijke gebruiksinstructies?

Aarzel niet om bij jouw lokale huisapotheker langs te gaan. Hij/zij staat klaar voor al je vragen en staat je graag bij met raad en advies!

Bronnen

www.liantis.be
https://werk.belgie.be/sites/default/files/content/news/Generiekegids_light.pdf

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info