Welke thermometer en waar steek je die het best?

De wijze waarop je koorts meet, varieert afhankelijk van de leeftijd.

Een klassieke, elektronische thermometer krijgt de voorkeur.
Bij kinderen is een temperatuurmeting het meest betrouwbaar in de anus.
Bij oudere kinderen en volwassenen geven we de voorkeur aan een meting onder de tong.

Elektronische thermometer

Een elektronische thermometer is het meest aanbevolen om de koorts te meten.

Bij kinderen jonger dan drie jaar, is een temperatuurmeting in de anus de meest betrouwbare methode. Ook bij kinderen van drie tot vijf jaar is temperatuurmeting in de anus de meest betrouwbare methode. Een zorgvuldige meting onder de oksel kan een alternatief zijn, maar deze meting blijft steeds afhankelijk van omgevingsfactoren. Zorg er bij deze methode ook voor dat je de arm dicht tegen het lichaam aandrukt.

Bij oudere kinderen en volwassenen heeft een meting onder de tong de voorkeur. Hou er wel rekening mee dat dergelijke meting minder nauwkeurig is kort na het eten en drinken. Om de meting correct uit te voeren moet de mond goed gesloten worden en mag er tijdens de meting niet gepraat worden. Ook een zorgvuldig uitgevoerde meting onder de oksel is betrouwbaar als je de arm dicht tegen het lichaam aandrukt.

Oorthermometer

Een oorthermometer meet de infrarood warmtestraling van het trommelvlies. Die ligt diep in het lichaam, zodat deze meting de centrale lichaamstemperatuur heel dicht benadert. De meting verloopt snel en comfortabel. Maar de meting is niet zo eenvoudig en bij kinderen jonger dan drie kan geen oorthermometer worden gebruikt, omdat de gehoorgang nog te nauw is. Bovendien is een oorthermometer niet goedkoop. Dit alles zorgt ervoor dat dit zeker niet de eerste keuze is.

Voorhoofdstrip

Een meting met een voorhoofdstrip is erg onbetrouwbaar. Deze geeft hooguit een vage aanduiding, omdat het voorhoofd in hoge mate is blootgesteld aan externe omstandigheden.

Kwikthermometer

Het gebruik van glazen kwikthermometers wordt afgeraden. Gebroken glas is gevaarlijk en het kwik dat vrijkomt is giftig.

Bronnen:

 https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/koorts
 Help! Eerste hulp voor iedereen; Rode Kruis Vlaanderen. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info