3 tips om te vermageren

1. Neem minder energie op dan je verbruikt.
2. (Extra) beweging zorgt voor meer energieverbruik.
3. Voedingssupplementen die je helpen te vermageren hebben slechts beperkte voordelen die onvoldoende opwegen tegen mogelijke ongewenste effecten.

TIP 1: Neem minder energie op dan je verbruikt

Velen zien vetten en suikers als dé grote boosdoeners die zorgen voor extra kilo’s. De wetenschap ziet het anders. Vermageren doe je door minder energie op te nemen dan je verbruikt. Hoe je dat doet? Eenvoudig: let op wat je eet en zorg ervoor dat je voldoende beweegt.
Hou hierbij rekening dat een vrouw gemiddeld 2000 kcal verbruikt op een dag, bij een man is dit iets meer, namelijk 2500 kcal. Door je inname dus te verkleinen en/of je verbruik te verhogen, verlies je uiteindelijk gewicht. Pas wel op dat je dit niet te streng toepast: zo loop je het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitaminen en materialen. Bij te snel afvallen, verlies je in eerste instantie ook vocht, wat uiteraard niet te bedoeling is. Hou daarom een tempo aan Vergeet daarbij de tien Gezond Leven tips van de voedingsdriehoek niet én beweeg volgens de bewegingsdriehoek!

 • Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd
 • Beperk je inname van producten met dierlijke oorsprong
 • Drink vooral water
 • Beperk sterk bewerkte producten tot een minimum
 • Varieer en zoek alternatieven
 • Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen
 • Eet bewust en met mate
 • Pas je omgeving aan
 • Werk stapsgewijs
 • Geniet van wat je eet!

Beslis je te starten met een dieet, vraag dan eerst raad aan je arts, huisapotheker of diëtist. Zorg er ook voor dat je na je dieet minder en gezonder blijft eten. Leer goede voedingsgewoontes aan en leef er ook naar. Anders ligt het jojo-effect op de loer: afwisselend vermageren en weer aankomen.

TIP 2: (extra) beweging zorgt voor een hoger energieverbruik!

Je wilt afvallen zonder dieet en besluit dan maar te gaan sporten? Een goed idee, maar je start beter niet onvoorbereid met meteen intensief joggen of zwemmen. Dat hou je moeilijk vol en bovendien loop je sneller blessures op. Het is beter om beweging rustig op te bouwen. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift of haal je fiets uit de garage om naar de bakker te gaan.

Uit recent onderzoek blijkt trouwens dat, wanneer je meer vet wil verbranden door te sporten, je het best sport vóór je ontbijt.

Wat doe je het best?

 1. Zit minder lang stil én beweeg meer
 2. Zet stap voor stap: bv. elk beetje beweging is beter dan niets.
 3. Ga elke dag voor een gezonde mix van zitten, staan en bewegen.

Hoe kan je minder zitten en meer bewegen?

 1. Varieer waar je beweegt en minder zit.
 2. Ruil minder gezonde keuzes in voor gezonde gewoontes.
 3. Voel je goed.
 4. Denk vooruit en plan.
 5. Pas je omgeving aan

TIP 3: Vermageren met behulp van voedingssupplementen?

Vermageren zonder moeite lijkt de droom van heel wat mensen die met overgewicht kampen. In de pers vindt men helaas tal van reclameboodschappen voor voedingssupplementen die (onterecht) deze droom beloven waar te maken. Jouw huisapotheker en arts kunnen hier met gepaste nuchterheid advies over geven. Vaak hebben deze producten beperkte voordelen die onvoldoende opwegen tegen mogelijke ongewenste effecten. De plaats van deze geneesmiddelen is dus eerder beperkt, heeft enkel eventueel nut in combinatie met een gepast dieet en kan dus nooit een dieet vervangen.

Gezondere levensstijl met meer beweging lijkt voor velen niet zo aantrekkelijk, maar is wel efficiënter.

Bronnen:

 www.eoswetenschap.eu
 www.gezondleven.be 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info